tirsdag 20. oktober 2015

Hvordan snakker legen om vekt?

Ordene legen velger for å snakke om vekt på kan være en døråpner eller stenge for dialog. Aftenposten skriver i dag om en studie ved St.Olavs Hospital der overvektige pasienter er spurt om hvordan de vil at legen skal snakke om dette.

Studien viser, ikke overraskende, at folk foretrekker det mer nøytrale "vekt" enn ord som feit, fet, overvektig. Jo høyere utdanning, jo mer avstand tok de spurte til ord som ofte brukes nedsettende i samfunsdebatten. Dette tror jeg kan forklares med at det ofte settes likhetstegn mellom det å ha fedme med moralske svakheter og negative personlige egenskaper som lav viljestyrke og manglende impulskontroll.

Vi snakker ikke lenger om en diabetiker, men en som har diabetes. Slik ønsker jeg det også blir i fht vekt, vi ER ikke sykdommen vår, vi HAR den. Det å skille mellom diagnosen og hvem vi er gir større handlingsrom mentalt. En mer presis bruk av begreper vil også bidra til flere nyanser når vi snakker om vekt. Det er forskjell på å ha overvekt og å ha sykelig overvekt, og det krever ulik tilnærming og behandling.

Jeg ønsker en legestand som inviterer pasienter med overvekt til dialog om situasjonen, med mål om å hjepe så det ikke utvikler seg til sykelig overvekt. Leger som ikke tror at overvekt er et moralsk problem. Leger som har kunnskap om at fedme handler om både arv og miljø. Leger som ser hele mennesket og også tar den psykiske delen av overvekt på alvor. Leger som tar betydningen av språk på alvor.

Jeg ønsker at vi som pasienter tar i mot invitasjonen til dialog fra legen. Om legene bruker ord vi føler oss krenket av, hold fast på at vi ikke ER kroppen vår, vi HAR den. Sett følelsen av å være krenket til side, og grip muligheten til å bedre helsa.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar