fredag 17. juli 2015

Tungtveiende grunner til å forebygge fedme

Ny forskning underbygger betydningen av forebygging av overvekt. Har du først blitt feit er det tilnæmet umulig å gå ned i vekt. Denne kunnskapen må få konsekvenser for hvordan vi som samfunn, enkeltmennesker og legestanden ser på og forholder oss til overvekt.

Folkehelsemeldingen er full av gode intensjoner, nå gjenstår utfordringa med å omsette dette i praktisk politikk. Det er mange faktorer som påvirker våre valg når et kommer til helse, mat og fysisk aktivitet. Noe handler om kunnskap, noe handler om pris og tilgjengelighet, noe handler om hvordan vi har det i livene våre.

Personlig brenner jeg for satsing på psykisk helse. Opplevelsen av et verdig liv, der en blir sett og anerkjent for den man er, ikke hva man kan, gjør og hvordan man ser ut. Et liv der evnen til å sette, opprettholde og respektere grenser og hverandre er en anerkjent verdi. Økt kunnskap om de kompliserte mekanismene knytta til utvikling av sykelig overvekt vil kunne bidra til bedre møter med helsevesenet der man får kvalifisert hjelp, ikke pekefingre og moralske formaninger om å ta seg sammen.

Økt fysisk aktivitet i skolen, gratis skolefrokost og en prispolitikk som legger til rette for valg som fremmer god helse er også viktig. Flere undersøkelser viser at det er en sammenheng mellom sosialøkonomisk posisjon og overvekt. Det gjelder både voksne, unge og barn. Overvekt og fedme er vanligere i familier med dårlig økonomi enn dem med god økonomi.

1 million nordmenn er overvektige, ca 10% av disse er definert som sykelig overvektige. Andelen overvektige barn og unge øker, norske gutter på 15 år er blant de minst fysisk aktive i Europa. I 2012 var 16% av norske 8-åringer definert som overvektige eller sykelig fete.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar